Οι ειδικοί ή ο σύγχρονος « αλάθητος » δογματισμός (13/11/2021)

     

 Χωρίς την θέλησή μας γίναμε λαθρεπιβάτες της ζωής και της χαράς. 
    Η αλαζονεία της τεχνικής και το αχόρταγο κτήνος του κέρδους κατέστρεψαν τον ζωντανό λόγο και τη ζώσα διαλεκτική. Επικοινωνούμε με τις μηχανές. Έκαναν την τέχνη και τις παραδόσεις show. Τερμάτισαν κάθε όνειρο. Μετάλλαξαν την φαντασία σε fiction. Την ανθρώπινη κοινωνία σε μάζα ανθρωποειδών. Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, θεοποίησαν τη μηχανή και εξαφάνισαν τον μύθο και την μεταφυσική αναζήτηση. Τα στηρίγματα δηλαδή του πλάσματος άνθρωπος και τον καταδίκασαν σε ενοχική μοναξιά, απελπισία και αφασία. 

    Η ιστορία δεν τελείωσε όπως κράζουν οι αγράμματοι φιλόσοφοι της Νέας Τάξης. Αυτή, η ιστορία δηλαδή, θα τελειώσει όταν πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι. Οι άνθρωποι δεν εξελίσσονται γραμμικά αλλά κατά βιο-κλάδους. Δηλαδή, όχι με την ίδια ταχύτητα όλοι, ούτε με εντολές, διατάγματα και βία. 
     Μία σωρεία παραγόντων ορίζει και καθορίζει τους ανθρώπινους βιο-κλάδους, αυτό που λέμε απλά διαφορετικότητα: το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, ο κυρίαρχος πολιτισμός της εποχής, οι ιστορικές και γεωγραφικές συνθήκες, η διαθέσιμη και προσβάσιμη ύλη παιδείας, η ομιλούμενη μητρική γλώσσα, η εργασία, οι παραδόσεις, τα έθιμα κλπ. Δεν είναι δυνατόν αυτά όλα να γίνουν ένα ψηφιακό μείγμα γιατί έτσι δεν μπορεί να ζήσει το πλάσμα άνθρωπος. 
    Ο Μεσαίωνας που ζούμε θα τελειώσει γιατί στον άπειρο κόσμο ό,τι έχει αρχή έχει και τέλος. Καμία πληροφορία δεν μειώνει το άγνωστο, αντίθετα το αυξάνει. 

      Στο χάος λάμψεις φωτός, φωτίζουν και σβήνουν 
      χωρίς τη θέλησή τους. Αυτή είναι η ζωή. 
      Στο άπειρο και αιώνιο διάστημα, ζητούν να βιώσουν 
      το νόημα της ύπαρξής τους. 
      ............................................................................. 
     Ακόμη και κτίζοντας κάστρα στην υγρή άμμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: