Στο υπόγειο (6/11/2020)


«Γραπτά Γιώργου Β. Μακρή»   Εστία

.......
.......
Θα ‘πρεπε να’ ναι επίτηδες βαλμένο
ένα τυχαίο μα και όμορφο γεγονός
ένα λευκό αιθέριο γεγονός που στάθηκε για
μια στιγμή
μέσα σε μια αυλή οφθαλμιατρείου
.......
.......
Αχ μέρα βροχερή γεμάτη απ’ το κορίτσι με το
άσπρο
αδιάβροχο.

Σε χαιρετώ εκεί που βρίσκεσαι ή δεν βρίσκεσαι, απ’ το μακρινό ’68.

Στο μικρό υπόγειο της Τσακάλωφ, ημίφως, μισοσκόταδο, το σκοτεινό του μαγαζιού της νύχτας, σε πάλη με το φως της μικρής παρέας που σύχναζε εκεί. Το στέκι της.
Δάσκαλος, ο ποιητής, όχι τόσο στις τέχνες που δούλευε ο καθένας, αλλά οδηγός στο δύσκολο δρόμο της ανθρώπινης ύπαρξης. Καλλιτέχνες και ποιητές, σκεπτόμενοι άνθρωποι που δημιουργούσαν στην τέχνη, στην τέχνη του ο καθένας, μέσα στην πάλη του ανεξήγητου και φθονερού περιβάλλοντος της αχάριστης πατρίδας τους. Πολλοί απ’ αυτούς έγιναν διάσημοι στα κατοπινά χρόνια. Οι περισσότεροι χάθηκαν μέσα στο λαβύρινθο.
Ο ωραίος ποιητής, χάθηκε νωρίς, αυτόχειρας, διπλά νεκρός, απ’ την πληγή της αιχμής που κάρφωσε στο σώμα του, και την πτώση στο σκοτεινό φωταγωγό. Σαν να ‘θελε να βεβαιώσει στους διώκτες της ελεύθερης σκέψης ότι πράγματι είναι νεκρός, διπλά νεκρός.
Στο μαγικό εκείνο υπόγειο ψάχνανε την ανθρώπινη επαφή πολλοί ανήσυχοι αλλά και άλλοι που ζούσαν έξω απ’ τον ηρωικό δρόμο της τέχνης. Στις μικρές ώρες που αγριέυουν τα μυαλά όσων δεν κοιμούνται. Αλλόκοτες παρέες έβρισκαν καταφύγιο στο υπόγειο. Ζευγάρια απελπισμένα ή ευτυχισμένα, κορίτσια που κλαίγαν για τον χωρισμό, παρηγοριά με τους φίλους, μικροαστοί κολωνακιώτες σε μια προσπάθεια ξαναβάπτισης στην χαμένη λαϊκότητά τους, πολλοί δήθεν διανοούμενοι και πλούσιοι χασικλήδες.
Το μαγαζί είχε να προσφέρει ανάμεσα στα ποτά και τις μακαρονάδες, ένα πράγματι εξαιρετικό κανταΐφι. Παραδοσιακό γλύκισμα ενάντια στην υπογλυκαιμία που συνοδεύει το μαστούρωμα ή φτιάξιμο σε καθωσπρέπει έκφραση. Εξάλλου όλα εκεί μέσα ήσαν «κομιλφό» λόγω της επιμέλειας του σκοτεινού μαγαζάτορα και της ευπρεπούς περιοχής. Περιστασιακά μπαίναν σχεδόν στιγμιαία και χαφιέδες και ασφαλίτες με πολιτικά, για οπτικό έλεγχο, ποιος ήταν μέσα, με ποιον καθόταν, κλπ.

Έξω, μες τη νύχτα, η χούντα έκανε συλλήψεις όπως κάθε βράδυ.--