Βασάνων μαθήματα (25/10/2020)


Το σημείωμα αυτό παρόλον ότι θίγει πολύπλοκα ζητήματα, γράφτηκε πολύ απλά, διαφορετικά, κάθε θέμα του θα έπρεπε να αναλυθεί λεπτομερώς, πράγμα ασύμβατο για ένα σημείωμα προβληματισμού.
Το κυρίαρχο σύστημα της νέας τάξης φαίνεται ανίκανο  να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σέρνει μαζί του από το παρελθόν και όχι μόνο αυτό, αλλά μάλλον τα κάνει και πιο σύνθετα στον παρόντα χρόνο. Λέω «μάλλον» γιατί αυτό που φαίνεται σαν ανικανότητα, μπορεί να είναι ανομολόγητοι στόχοι.
Παρόλη την αλαζονεία του και τα παραδείσια και μέλλοντα που διαφημίζει και που υπόσχεται να συμβούν, αποδεικνύεται ανεπαρκές, πολλούς μήνες τώρα, τουλάχιστον στο να ενημερώσει τους λαούς ενός παγκόσμιου κράτους. Μιλάω για περίφημο Κορωνιό για τον οποίο δεν έχουμε ενημέρωση, ως προς το ποια είναι η πηγή, πώς αναπτύσσεται και πώς συντηρείται.
Η οικονομική ολιγαρχία, σε όποια μορφή και αν υπάρχει, καταφεύγει σε κάθε είδους βιαιότητες, σε πολέμους, σε οικονομικές καταστροφές, με μόνο στόχο τη διαιώνιση της οικονομικής ανισότητας, τον αποκλεισμό των αδυνάτων και τη διατήρηση των προνομίων ορισμένων. Αφού κατέστησε τον κόσμο όλο μια καταναλωτική αγορά, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά το σύνηθες την οικονομική κρίση που έρχεται, δηλαδή να κάνει πόλεμο, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είναι ο πόλεμος ενάντια στους πελάτες της.
Συντηρεί όμως εστίες πολέμου για να ανθεί η πολεμική βιομηχανία των μεγάλων κρατών. Είναι εχθρός της ειρήνης και τελευταία χρησιμοποιεί σαν όπλο την τρομοκρατία και τον φόβο για τον ιό. Για τους μεγαλύτερους δε θα μπορούσε να ονομάζεται αλλιώς γιατί γνωρίζουν την «κορώνα» και τα έργα της. Το πολιτικό σύστημα που επικράτησε, στην ουσία όργανο της ολιγαρχίας του κεφάλαιου, αφού καταλήστεψε τους πάντες στο παρελθόν, αναλώνει και το μέλλον. Το στράτευμά του, οι χιλιάδες σύμβουλοι, οι επιστήμονες και οι πολιτικοί, δεν αντιλαμβάνονται ότι η κατεύθυνση που επέλεξαν οδηγεί όλη πλέον την ανθρωπότητα σε αύξηση ιλιγγιώδη της αρνητικής εντροπίας. Πώς θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία θα συναντήσουν στο άμεσο μέλλον; Πυρηνικά απόβλητα, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή σπατάλη, τεράστιες ανισότητες;
Η ανικανότητα του συστήματος, ή οι στόχοι του, είναι ολοφάνεροι πια ακόμα και για τα μικρά παιδιά τα οποία θα πληρώσουν αναίτια το λογαριασμό.
Η ιολαγνεία τρομοκρατεί και είναι, όπως φαίνεται, ικανή να επιβεβαιώσει την υπόθεση των ιερέων της νέας τάξης, ότι οι λαοί δηλαδή, παραμένουν μάζες και ότι οι επαγγελματίες της εξουσίας, δεξιοί και αριστεροί, μπορούν μέσα στο βόλεμά τους να επιβάλλουν με όπλο τον φόβο όποια αφυσικότητα υπηρετεί τα σχέδιά τους.
Οι μηχανές, φτιαγμένες απ’ τον άνθρωπο, με οποιαδήποτε πρόθεση, δεν μπορούν παρά να εκφράζουν ό,τι έχει μέσα του ο άνθρωπος, γιατί το κτιστό φέρνει πάντα τη σφραγίδα του κτίστη. Με αυτόν τον τρόπο, μελετώντας τις μηχανές, τους μηχανικούς και αυτούς που τις σχεδιάζουν, κυρίως όμως αυτούς που τις κατέχουν και τις χρησιμοποιούν, μπορεί ο παρατηρητής να γνωρίσει τους ανθρώπους.
Εν ολίγοις, ο άνθρωπος έφτιαξε τις μηχανές κατ’ εικόνα και ομοίωσή του, όπως τους θεούς, και όχι το αντίστροφο, δηλαδή, ο θεός τον άνθρωπο.
Κανένα λάθος ή αστοχία δεν μπορεί να διορθωθεί με νέα πράξη παρά μόνον εάν επιστρέψουμε σε μια αρχική αθωότητα.
Σε αυτό το σημείο μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω ότι αλλάζουν τα ήδη κάκιστα βιβλία της ιστορίας, έτσι τα παιδιά, μετατρέπονται σε ανελλήνιστα υποκείμενα τα οποία θα παιδαγωγούνται στην μηχανιστική χειραγώγηση και παιδαγώγηση απ’ τις βαρβαρικές εντολές του συστήματος,  αφού η ζωντανή γλώσσα και η μνήμη της ιστορίας τους καταδιώκεται ή γίνεται ψηφιακό παίγνιο.
Βασικό σημείο της αντίληψης του Ελληνικού πνεύματος είναι ότι κάθε τι που υπερβαίνει τη φύση του, καλό ή κακό, η κάθε ύβρις, δηλαδή, η υπερβολική ευτυχία των θνητών ή η υπερβολική αλαζονεία των αρχόντων ή των πλουσίων, δηλαδή, κάθε αυθάδης, ιταμή και προσβλητική έκφραση ή πράξη, εκτίθεται στον κίνδυνο της εκδίκησης των θεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: