«Η χρυσή κότα» (21/11/2019)



Το παραμύθι της χρυσής κότας άρχισε μπροστά σε μια βιτρίνα ενός μαγαζιού που πουλούσε Λούσα, σε μια μικρή κωμόπολη κάπου στην βόρεια Ευρώπη στη διάρκεια του μεσοπόλεμου.
Λούσα, γενικώς, ονομάζονται τα πολυτελή αντικείμενα ή η πολυτέλεια και η πολυτελής ζωή, από την ιταλική λέξη lusso που σημαίνει πολυτέλεια. Επίσης ονομάζονται και όλα τα μικροαντικείμενα ή μικρο στολίδια που χρησιμοποιούν τα θηλυκά: κτένια, καρφίτσες, φιόγκοι, ψευτοκοσμήματα, κορδέλες κλπ. Η ποικιλία είναι τεράστια. Σ’ ένα τέτοιο μαγαζί, ήταν κοντά τα Χριστούγεννα, ο μαγαζάτορας είχε βάλει στη βιτρίνα και στολίδια για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Μαζί είχε φτιάξει και μερικά ξύλινα αυγά που τα ‘χε βάψει χρυσά.
Η αλανιάρα όρνιθα ήταν ένα οικόσιτο πλάσμα που αντιπαθούσε το κοτέτσι και έβρισκε πάντα τρόπους να δραπετεύει και να περιπλανάται στους δρόμους της κωμόπολης. Έβρισκε όμως πάντα νέους τρόπους να ξαναμπαίνει στο κοτέτσι για φαγητό και ύπνο.
Η θέα των χρυσών αυγών την είχε συνταράξει. Σκεφτόταν ότι απ’ τη στιγμή που υπήρχαν χρυσά αυγά θα υπήρχαν και χρυσές κότες. Πως θα ‘θελε να ήταν μία τέτοια! Ο πονηρός καταστηματάρχης που την έβλεπε κάθε μέρα, σαν να διάβασε την σκέψη της. Έτσι, μία μέρα που η όρνιθα χάζευε μπρος στη βιτρίνα, την βούτηξε και την εγκατέστησε σε αυτή, αφού πρώτα φρόντισε να την στολίσει και να την πασπαλίσει με χρυσόσκονη. Ήταν επιτέλους ευτυχισμένη. Καλοπερνούσε στο νέο κοτέτσι που ήταν όλα φροντισμένα για εκείνη. Ο κόσμος μαζευόταν μπροστά στο μαγαζί να θαυμάσει την χρυσή κότα, τα χρυσά στολίδια και τα βαμμένα χρυσά αυγά. Απ’ όλη την κωμόπολη συνέρρεαν άνθρωποι να θαυμάσουν. Οι δουλειές του μαγαζιού πήγαιναν περίφημα.
Σιγά-σιγά, αυτή η μόδα πέρασε και στους ανθρώπους καθώς  και η σκηνοθεσία να στολίζονται, να χρυσίζονται, καμαρώνοντας για την παράσταση που έπαιζαν.

Σήμερα, αυτό είναι μια συνήθεια γενικευμένη, παντού οι όρνιθες στολισμένες και καμαρωτές ερμηνεύουν την παράσταση της πλάνης. Μόνο λίγοι, πολύ γέροι, γνωρίζουν πώς ξεκίνησε η ιστορία της χρυσής όρνιθας. Οι όρνιθες όμως δεν γνωρίζουν και φυσικά σιωπούν και συνεχίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια: